Direktlänk till inlägg 18 december 2014

Samråd eller utställning

Av Dag Blomqvist - 18 december 2014 22:09

Både vindkraftsbolaget (i sin tillståndsansökan) och MPD, länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, (i sina tillståndsbeslut) brukar hävda att ett samråd har hållits. Detta stämmer inte, eftersom det inte har hållits något *samråd*. Det man ordnat är en *utställning*. Eller egentligen: en mingelutställning.

I lagtexten framgår det tydligt vad lagstiftaren menar med vissa ord. De ord jag syftar på är *samråd* och *utställning*. Dessa återfinns i Plan- och bygglagens 3 kapitel som skriver:

"9 § När kommunen upprättar ett förslag till översiktsplan eller ändring i planen ska kommunen *samråda* med länsstyrelsen samt med de berörda kommuner, regionplaneorgan och kommunala organ i övrigt som har ansvar för regionalt tillväxtarbete och transportinfrastrukturplanering.

Kommunen ska också ge kommunens medlemmar, de andra myndigheter, sammanslutningar och enskilda i övrigt som har ett väsentligt intresse av förslaget tillfälle att delta i *samrådet*.

Syftet med *samrådet* är att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och att ge möjlighet till insyn och påverkan. Under *samrådet* ska kommunen redovisa förslagets innebörd, skälen för förslaget, förslagets konsekvenser och det planeringsunderlag som har betydelse från nationell, regional, mellankommunal eller annan synpunkt." Så långt PBL.

När kommunen alltså skall upprätta ett förslag till översiktsplan så ska kommunen enligt lagstiftaren *samråda*.

Därefter skall kommunen enligt 11 §: "redovisa resultatet av *samrådet* i en samrådsredogörelse som också ska innehålla de förslag som framförda synpunkter har gett anledning till. *Samråds*redogörelsen ska finnas tillsammans med planförslaget."

Efter detta samrådsförfarande skall kommunen, enligt 12 §: "*ställa* ut planförslaget under minst två månader". Och lagtexten fortsätter i 13 §: "Kommunen ska kungöra *utställningen* av planförslaget före *utställnings*tidens början, Kommunen ska anslå kungörelsen på kommunens anslagstavla och införa den i en ortstidning. Av kungörelsen ska det framgå var *utställningen* äger rum samt inom vilken tid, på vilket sätt och till vem synpunkter på förslaget ska lämnas.

Kungörandet ska ske enligt lagen (1977:654) om kungörande i mål och ärenden hos myndighet m.m

14 § Innan utställningen äger rum ska kommunen skicka planförslaget och kungörelsen till länsstyrelsen och till de kommuner och kommunala organ som avses i 9 §.

15 § Den som vill lämna synpunkter på planförslaget ska göra det skriftligen under utställningstiden.

16 § Länsstyrelsen ska under utställningstiden avge ett granskningsyttrande över planförslaget.

Av yttrandet ska det framgå om

1. förslaget inte tillgodoser ett riksintresse enligt 3 eller 4 kap. miljöbalken,

2. förslaget kan medverka till att en miljökvalitetsnorm enligt 5 kap. miljöbalken inte följs,

3. redovisningen av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen inte är förenlig med 7 kap. 18 e § första stycket miljöbalken,

4. sådana frågor rörande användningen av mark- och vattenområden som angår två eller flera kommuner inte samordnas på ett lämpligt sätt, och

5. en bebyggelse eller ett byggnadsverk blir olämpligt med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översvämning eller erosion.

17 § Efter utställningstiden ska kommunen i ett särskilt utlåtande sammanställa de synpunkter som kommit fram och redovisa de förslag som synpunkterna gett anledning till.

18 § Om planförslaget ändras väsentligt efter utställningen, ska kommunen ställa ut förslaget på nytt."

Som alla (som kan läsa) kan se skiljer lagstiftaren på ordet "*samråd*" och ordet "*utställning*". Det är alltså *två olika ord med var sin speciella betydelse* som benämner två olika steg i en beslutsprocess.

Och går vi till Bonniers Svenska Ordbok skriver den att *samråd* betyder: "överläggning, diskussion". Samt om ordet *utställning* betyder: "visning av utställda föremål, t.ex konst-, hundutställning".

Förfarandet som lagstiftaren alltså velat beskriva innehåller alltså TVÅ OLIKA MOMENT*__* som ärendet i tillståndsprocessen skall genomgå.

I en rapport från den undersökning som har genomförts inom projekt Vindbruk i Västerbottens län, ett vindbruksprojekt som har drivits från Länsstyrelsen Västerbotten och finansierats av Boverket och
Länsstyrelsen Västerbotten, skriver man bl.a.: "Att samråda betyder att överlägga, konferera eller i vardagligt tal "slå sina kloka huvuden ihop". Samråd kan bestå av ett eller flera tillfällen då parter kan framföra sina synpunkter och diskutera dessa". (Hela rapporten finns att läsa på:
http://vindbrukdalsland.se/Vad%20kännetecknar%20ett%20bra%2Osamråd.pdf


I miljöbalkens 6 kapitel skriver lagstiftaren: "4 § Den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska *samråda*

1. med länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda, om verksamheten eller åtgärden kräver tillstånd eller beslut om tillåtlighet enligt denna balk eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av balken, eller

2. med dem som anges i 1 och med de övriga statliga myndigheter, de kommuner, den allmänhet och de organisationer som kan antas bli berörda, om …

*Samrådet*ska genomföras i god tid och i behövlig omfattning innan en ansökan om tillstånd görs och den miljökonsekvensbeskrivning som krävs enligt 1 § upprättas. *Samrådet* ska avse verksamhetens eller åtgärdens lokalisering, omfattning, utformning och miljöpåverkan samt miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning.

Före *samrådet* ska den som avser att bedriva verksamheten eller vidta åtgärden lämna uppgifter om den planerade verksamhetens eller åtgärdens lokalisering, omfattning och utformning samt dess förutsedda miljöpåverkan. Uppgifterna ska lämnas till länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten och de enskilda som särskilt berörs.

Det som sägs i första-tredje styckena gäller också ärenden för vilka en miljökonsekvensbeskrivning krävs enligt 1 § andra stycket. Lag (2013:758)."

I de flesta ärenden numera ordnar bolagen alltså *en UTSTÄLLNING* och det enbart i syfte att förhindra *SAMRÅD*; för att förhindra en öppen och i lagen föreskriven gemensam diskussion. Eller som en VD uttryckte det där med risken att ha samråd: För att förhindra att vissa element skapar turbulens. Detta kränkande lagbrott ignoreras totalt av miljöprövningsdelegationerna som bevisligen tydligen gör som de vill utanför lagens råmärken. Länsstyrelsen bryter således mot svensk lag; dels mot miljöbalken och dels mot Århuskonventionen. Samt ljuger ihop ett underlag som de sedan kan gå till beslut på.

I tillståndsbesluten skriver sen MPD: "Samråd om verksamhetens inverkan på omgivningen har skett enligt MB 6 kap 4 §." MPD och bolaget har alltså gjort om ordet *utställning* till att betyda *samråd* direkt i strid med lagskrivarens intentioner.

I dagstidningarna skriver man ibland om att: "myndigheten frångår lagen" när någon myndighet inte följer lagen i ett visst ärende. Men när en bankrånare rånar en bank så är det kriminalitet. Varför skriver man inte om myndigheten att den är kriminell när även den, precis som bankrånaren, bryter mot lagen?

Men förlåt, jag glömde att det är ju skillnad på folk och fä ...

Vänligen
Dag

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dag Blomqvist - 9 september 2017 23:20

En stå-upp-komiker brukar plocka ut absurditeter ur verkligheten och får på så sätt fram en bild som får folk att brista ut i skratt.   Jag har gått och tänkt på det där om varför man skrattar. Ja, som jag kan se det så beror det på att absurdite...

Av Dag Blomqvist - 1 december 2016 09:13

Islamiska konferensorganisationen består av 57 länder: Om det kan du läsa här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Islamiska_konferensorganisationen   Glöm inte att kolla in på den karta som visas där till höger. Kartan visar vilka länder det är som ...

Av Dag Blomqvist - 2 november 2016 06:54

Tiden går fort och Sverigedemokraterna - Sveriges enda oppositionsparti - arbetar hårt med förberedelserna inför kyrkovalet och allmänna valet 2018. Det största och viktigaste arbetet är att rekrytera kandidater till våra valsedlar, utan Er är partie...

Av Dag Blomqvist - 21 oktober 2016 18:26

Sverige i förfall.   Sverige är inte det land det en gång var. Alla kan vi ju se med egna ögon hur långt det gått. Nja, kanske inte alla, men nästan alla.   Vad jag sitter och funderar på är inte VILKA det är som åstadkommit allt detta kaos u...

Ovido - Quiz & Flashcards