Direktlänk till inlägg 30 oktober 2012

Make sure that children do not stay by or play nearby the turbine.

Av Dag Blomqvist - 30 oktober 2012 23:28

 


Ibland säger en bild mer än tusen ord.


Hur går det för de som vill plocka bär och svamp i skogen?


Går det att vara säker om man arbetar i närheten av ett vindkraftverk? Jag tänker närmast på den som röjer, skördar, skotar eller går med motorsågen. Och vilka risker tar den som utnyttjar allemansrätten?


Så här skriver Claes-Erik Simonsbacka i sin rev. skrivelse nr 26:


"Vindkraftsverk/vindkraftsparker är också industriella arbetsplatser vilket medfört, att förbudsskyltar t.ex med följande texter: trafikmärket "Annan fara" (högst upp), förbudsskylt "Stopp! Obehöriga äger ej tillträde", "Föräldrar som låter barnen leka på denna arbetsplats är ansvarig för såväl inträffade olycksfall som vållande skadegörelse Arbetsledningen", påbudsskyltarna: SKYDDSHJÄLM MÅSTE BÄRAS INOM OMRÅDET", SKYDDSSKOR MÅSTE BÄRAS" och VARSELKLÄDER MÅSTE BÄRAS" har satts upp på ett avstånd av upp till ca. 4 km från i drift/i bruk varande vindkraftverk.


Som t.ex framgår ovan måste i princip barn inhägnas för att de inte skall kunna utgöra någon fara eller risk för de oinhägnade och i drift varande vindkraftverken.


Detta utgör bl.a ett allvarligt ingrepp i allemansrätten, som är inskriven i Regeringsformen (2 kap. 18 §) – en av Sveriges fyra grundlagar. Detta medför t.ex också att skog inte kan avverkas innanför riskområdet/förbudsområdet med beaktande av bl.a Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 1981:15, SKYDD MOT SKADA GENOM RAS, om berörda vindkraftverk inte är avställda under avverkningstiden. Detta gäller naturligtvis också för annan odling, bär-, svampplockning, etc. Även möjlighet till eftersök av trafikskadat och/eller skadeskjutet vilt inom riskområdet/förbudsområdet förhindras. Inte heller renägare kan hämta sina renar inom förbudsområdet, om inte berörda vindkraftverk är avställda. OBS! Förbudsskylt(ar)/skylt(ar) med ovanstående innehåll beträffande föräldrars eller målsmans ansvar t.ex för barn för inträffad person- och/eller sakskada som uppstått då produkten vindkraftsverk brustit i säkerhet, fråntar inte skadeståndsskyldighet i enlighet med den svensk produktansvarslagens 6 § (PAL) 1992:18, som infört produktansvarsdirektiv 85/374/EEC i svensk lag.


Då maskindirektivets grundläggande (väsentliga) krav även omfattar, att egendom, som t.ex renar, och husdjur inte heller får kommer till skada och/eller ohälsa måste dessa tam- och husdjur läras att läsa och förstå innebörden av förbuds- och påbudsskyltarna om det skulle vara tillräckligt med enbart skyltning, vilket det naturligtvis inte är i detta fall enligt maskindirektivet."


Varför stängslar man inte runt vindkraftverken?


Vindkraftverken är inte bara en "påtaglig miljöfarlig verksamhet" (enligt Länsstyrelsens vokabulär) de är också livsfarliga maskiner.

 
 
Ingen bild

Mattias

5 november 2012 11:07

I en riskbedömning och riskreducering ingår även ett moment där man väger in vad som är praktiskt. Det borde vara uppenbart att riskerna kring ett vindkraftverk är minimala jämfört med t.ex de flesta vägar. Vad säger du om alla vägar där barn riskerar springa upp och bli ihjälkörda? Då kan vi prata risker. När det gäller vindkraftverk pratar vi om anläggningar som står långt ifrån tätbegyggda områden. Hur skulle det vara om du kanaliserade din energi till områden där det behövs?

Dag Blomqvist

18 november 2012 09:24

Hej Mattias!

Tack för din kommentar!

Om du har problem med säkerheten vad det gäller vägar så bör du kontakta Vägverket. De kan säkert hjälpa dig.

Det område som jag skriver om är vindkraftverk.

Du förstår Mattias, vi har här i Sverige en del lagar. Dessa lagar är till för att bilda och hålla ihop ett civiliserat samhälle. Andra lagar är till för att skydda människor från att skadas eller rent av dödas. Jag vet att den sist nämnda typen av lagar finns även för det svenska vägnätet. Så om du hör med vägverket så kan de hjälpa dig med det.

Vad gäller vad som är praktiskt så finns det inte i lagen. Lagen föreskriver en viss sak och då skall det följas och inte vad enskilda intressenter anser vara praktiskt möjligt eller inte.

Vad det gäller vindkraftverken så finns det lagar som ska skydda människor och djur från att skadas, dödas eller på annat sätt drabbas av vindkraftverk. Till exempel som att grannarna inte skall skadas förmögenhetsmässigt av landskapsförfulningen och vissa restriktioner vilket sänker värdet på deras fastigheter.

Dessa lagar följer nu inte vindkraftsbolagen. Det är tråkigt. Precis som när vissa trafikanter på vägarna inte följer de lagar som finns där för att skydda övriga medtrafikanter.

Då man struntar i dessa lagar så är det nära till hands att olyckor inträffar. När olyckor inträffar, för det gör det hela tiden, även på vägarna, så utreder man varför olyckan i fråga har inträffat. Den orsak man sen kommer fram till blir då startpunkten för att förbättra förhållandena så att en olycka inte ska inträffa igen.

Nu är det så att lagsystemet runt vindkraftverken inte alls följs, inte ens de mest grundläggande reglerna. Inte ens förutsättningarna finns i fråga om CE märkningen. Alla vindkraftverk i Sverige körs olagligt. Detta motsvarar samma som om alla bilar i Sverige skulle köras olagliga. Och detta problem kan innebära att människor och djur kan komma till skada och i värsta fall dödas. Sen tycker du att jag inte ska bry mig om det utan kanalisera min energi till andra områden. Förstår du inte vilken prekär situation du målat in dig i?

Jag förmodar att du är involverad i den olagliga verksamheten med vindkraftverk på något sätt och därför vill undanröja alla som vill åberopa svensk lag som ska skydda djur och människor från att förolyckas av det 200 meter höga och olagligt körda eländet.

Det är nu så att om man installerar en maskin 800 meter ner i en gruva så måste den kapslas in så att inga människor kan komma till skada. Så är det ovan jord också. Bygger du upp en maskin så får du inte köra den hur som helst. Det finns som sagt lagar och regler som måste följas för att ingen ska skadas eller dödas av din maskin.

När det gäller vindkraftverken, de flesta numera 200 meter höga, så är det en maskin. Rotorbladen väger c:a 12 ton per styck och kan lossna och flyga iväg hundratals meter. Om du skulle få ett rotorblad på 12 ton i huvudet skulle du inte överleva. Att blad lossnat är ju ingen omöjlighet - det har ju redan hänt på sina ställen. Också hela vindkraftverk har ramlat omkull. De har helt enkelt gått av. Bultarna har brustit i hållfasthet.

Vintertid kan is bildas på vingarna. Isklumpar på 10 tals kilo har lossnat och slungats flera hundra meter.

Enligt lagen så skall verken CE märkas. Detta har inte gjorts. Enligt lagen skall verket stängslas in, detta gör man inte. En säkerhetszon på 5 x rotordiametern är föreslagen. Man pratar om skyltar som ska varna allmänheten, men enligt lagen är detta inte nog då säkrare skydd finns att tillgå. Alla vindkraftverken i Sverige körs olagligt och borde, om lagen ska följas, stängas av direkt.

Att människor utsätts för uppenbara risker därför att man inte följer lagen anser jag vara av nöden att påtala. Att du finner detta besvärande för dig är ju dina problem. Kan du inte syssla med olycksproblematiken på vägarna istället och inte hoppa på de som värnar om säkerheten runt vindkraftverken?

Egentligen skulle vi ju ta varandra i hand och jobba tillsammans mot allt vad olycksrisker heter, oavsett om de uppstår på vägnätet eller runt vindkraftverk. Men det gör du inte - och det ställer dig i en dålig dager ...

Men vet du vad Mattias, jag tror att du innerst inne vill jobba för människors hälsa och säkerhet i vilka sammanhang det nu än gäller. För du är väl människa du också? Eller?

Vänligen
Dag

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dag Blomqvist - 9 september 2017 23:20

En stå-upp-komiker brukar plocka ut absurditeter ur verkligheten och får på så sätt fram en bild som får folk att brista ut i skratt.   Jag har gått och tänkt på det där om varför man skrattar. Ja, som jag kan se det så beror det på att absurdite...

Av Dag Blomqvist - 1 december 2016 09:13

Islamiska konferensorganisationen består av 57 länder: Om det kan du läsa här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Islamiska_konferensorganisationen   Glöm inte att kolla in på den karta som visas där till höger. Kartan visar vilka länder det är som ...

Av Dag Blomqvist - 2 november 2016 06:54

Tiden går fort och Sverigedemokraterna - Sveriges enda oppositionsparti - arbetar hårt med förberedelserna inför kyrkovalet och allmänna valet 2018. Det största och viktigaste arbetet är att rekrytera kandidater till våra valsedlar, utan Er är partie...

Av Dag Blomqvist - 21 oktober 2016 18:26

Sverige i förfall.   Sverige är inte det land det en gång var. Alla kan vi ju se med egna ögon hur långt det gått. Nja, kanske inte alla, men nästan alla.   Vad jag sitter och funderar på är inte VILKA det är som åstadkommit allt detta kaos u...

Ovido - Quiz & Flashcards